Vinkit luovan alan työharjoitteluun

AjankohtaistaIhmiset

Long story short: avoin, utelias ja rohkea asenne opettaa enemmän kuin mikään koulu.

Jihuu, perjantai, päivistä paras, on täällä! Perjantaisumpeilla debytoi Visual Fridayn tuore pakkaus- ja brändimuotoilija Elisa. Kahvi maistuukin tänään erityisen hyvältä, sillä kevään uurastus palkitaan ja minulla alkaa kesäloma. Huomenna lähden kuukaudeksi kiertelemään junalla ympäri Eurooppaa!  

Ennen lomaa ja aivojen nollausta tuntuu kivalta palata viimeiseen puoleentoista vuoteen, johon on mahtunut työharjoittelu, opiskelua ja viimeisimpänä valmistuminen muotoilijaksi. Jos seuranani perjantaisumpeilla on joku luovan alan opiskelija, jolle harjoittelupaikan etsiminen tai harjoittelun aloitus on ajankohtainen, niin täältä voit saada vinkkejä ja vertaistukea. Olet tosi kivassa tilanteessa! 

Valmistuin noin kuukausi sitten Lahden Muotoiluinstituutista. Suurin osa oppimisestani ja kehittymisestäni on kuitenkin tapahtunut viimeisen puolentoista vuoden aikana, kun olen ollut harjoittelijana Visual Fridaylla. Jos joku nyt miettii, että onpa pitkä harjoittelu, niin näin saattaa käydä kun yhteistyö on mielekästä – puolen vuoden harjoittelu muuttuu puoleksitoista vuodeksi eikä loppunut siihenkään, sillä kesäkuun alusta olen onnekseni saanut jatkaa pakkaus- ja brändimuotoilijana tässä hulvattomassa monitaikureiden joukossa. 

”Minulla oli tunne, että täällä olisi sopivan kokoinen porukka ja hyvä meininki (tuo tunne on sittemmin osoittautunut oikeaksi).”

Tiesin jo opintojeni alussa, että haluaisin harjoitteluun kotikaupunkiini ja VF:lle. Minulla oli tunne, että täällä olisi sopivan kokoinen porukka ja hyvä meininki (tuo tunne on sittemmin osoittautunut oikeaksi). Koska tiesin niin selkeästi, että tänne haluan, päätin panostaa hakemukseeni täysillä.

Kokosin pienen vinkkilistan harjoitteluun hakevalle. Koen, että nämä olivat sellaisia juttuja, joiden ansiosta pääsin itse harjoitteluun (ja töihin!) juuri sinne, minne halusin ja toivon, että näistä olisi hyötyä muillekin harjoitteluun tai töihin hakevalle.

Harjoitteluaika oli todella monipuolinen ja opettavainen, sisältäen projekteja laidasta laitaan. Uskon, että tätä edesauttoi ennakkoluulottomuus ja rohkeus lähteä kokeilemaan sellaisiakin juttuja, jotka tuntuivat aluksi vaikeilta tai vierailta. Siinä onkin ehkä tärkein ohjenuora harjoittelijalle, suhtaudu avoimesti, ota oppia ja kysy kokeneemmilta, kerro rohkeasti omia ideoitasi ja muista, että olet vasta ihan alussa ja sinulla on mahdollisuus kehittyä loputtomasti!

10 mieleenpainuneinta juttua harjoittelun ajalta:

  • Juhannusseppeleen kokoaminen Putaan Pullan leivistä 🌸 🍞
  • Valtran kaksipäiväiset kuvaukset maalaismaisemissa, työkavereina lampaita, lehmiä, hevosia… 🐄 🐴
  • Ensimmäinen oikea iso suunnitteluprojekti, jossa pääsin suunnittelemaan tapahtumakokonaisuudelle uuden ilmeen 👩‍💻
  • Haastavien tilanteiden hoitaminen ja niistä seuranneet onnistumisen kokemukset 🥳
  • Yhteiset tekemiset työkavereiden kanssa, kesäpäivä, pikkujoulut, sulkapallopelit 🫶
  • Hauskat hetket toimistolla, toimistonaapureihin tutustuminen, yhteiset lounas- ja kahvihetket ☕ 😂
  • Putaan Pullan kuvaukset upeana kesäpäivänä mökkimiljöössä, järven rannalla 🏡 📸
  • Älyttömiltä ja hulluilta tuntuvien kampanjoiden ideoinnit (ja toteutukset) 🤪
  • Visual Friday brändiuudistus ✨ 🧙
  • Kaikki kivat kohtaamiset asiakkaiden, mallien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa 💕